Kladdkaka med brynt smör, lakrits- och chokladglaze

Recept av Joakim Brage-Gumpert, @pickywino från Sthlmfood.com

Här är en efterrätt som är gjord för att matcha smakerna av portvin. Att choklad och portvin passar ihop är ju givet, men här tar vi steget längre och försöker efterlikna smakerna i vinet med smakerna i efterrätten. Portvin har ofta smak av mörka bär, körsbär och lakrits, vilket matchar de syltade körsbären och lakritsen i chokladglazen. Syran i vinet fräschar upp den kraftiga och fylliga kakan men möter även syran i den vispade mascarponen.

kladdkaka-brynt-smör-portvin

Ingredienser

  • Kladdkaka
  • 2 st

    ägg

  • 2,5 dl

    strösocker

  • 1 msk

    vaniljsocker

  • 0,5 dl

    kakao

  • 1,5 dl

    vetemjöl

  • 0,5 tsk

    salt

  • 1 msk

    starkt kaffe

  • 150 g

    brynt smör

  • ströbröd för att bröa formen

  • Chokladglaze
  • 1 dl

    strösocker

  • 1 dl

    vispgrädde

  • 75 g

    mörk choklad

  • 1 msk

    kakao

  • 2 msk

    lakritspulver

  • 50 g

    smör

  • Syltade körsbär
  • 250 g

    frysta körsbär

  • 0,5 dl

    socker

  • 0,5 dl

    portvin

  • 2 msk

    pressad citron

  • Vispad mascarpone
  • 250 g

    mascarpone

  • 1 dl

    vispgrädde

  • citronzest från 1 citron

  • 2-3 msk

    citronsaft

  • 2 msk

    vaniljsocker

Gör så här

(8–10 portioner)

Förbered ugnen och smeten

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills smeten blir ljus och fluffig. I med kakao, mjöl, salt och kaffe, och vispa ihop.

Brynt smöret tills det blir brunt och nötigt. Häll i det brynta smöret och vispa till en jämn smet.

Förbered formen och grädda

Lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform, ca 22 cm i diameter. Smörj kanterna med smör och strö ett tunt lager ströbröd. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter. Ta ut och låt kakan svalna.

Glazen

Värm socker och grädde i en kastrull på medelvärme. Lägg i chokladen och rör om tills den smält.

Tillsätt kakaon och lakritspulvret och blanda.

Stäng av värmen och rör ner smöret tills det smält och glazen är helt slät.

Glasera och låt stelna

Häll glazen över kladdkakan och bred ut den så att hela ytan täcks. Ställ kakan i kylskåpet i minst 1 timme.

Syltade körsbär

Lägg alla ingredienser utom körsbären i en kastrull och låt sjuda på svag värme i några minuter tills vinet reducerats något.

Tillsätt körsbären och låt sjuda i cirka 10 minuter. Lagen ska bli något tjockare men inte för simmig. Häll över allt i en ren burk och ställ i kylskåpet.

Vispad Mascarpone

Vispa mascarponen fluffig, tillsätt citron, citronzest, vaniljsocker och grädde och vispa försiktigt tills konsistensen blir lätt och fluffig. 

Servering

Ta ut kakan och servera med syltade körsbär och vispad mascarpone tillsammans med Churchill’s LBV.