800 g
högrev av älg skuret i grytbitar
2 msk
vetemjöl
200 g
schalottenlök
2–3 msk
smör
5
vitlöksklyftor
3
morötter
250 g
svamp
4 dl
rött vin
5 dl
kalvbuljong
3
lagerblad
1 knippe
timjan
1 knippe
salvia
1 knippe
rosmarin
5
kryddpepparkorn
1 dl
grädde
salt och peppar
1 dl
frysta lingon
1 kg
mandelpotatis
75 g
smör – brynt o något avsvalnat
1,5 dl
grädde
salt och vitpeppar
lingon
hackad persilja
stekt svamp
ev. lite extra brynt smör
Recept för 4 personer
Gör så här:
Vänd runt köttet med mjölet – stek sedan i smör till fin yta. Fräs med lök, tillsätt vitlök, slantad morot, svamp – fräs på någon minut innan vin och buljong samt kryddor tillsätts. Låt puttra under lock tills köttet lätt faller isär. Tillsätt grädde och lingon och låt koka ihop ett par minuter på låg värme. Smaka av grytan med salt och peppar.
Skala potatisen och skär ev. i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk, häll av och låt ånga av någon minut. Koka upp grädden, tillsätt smöret (brynt) och vispa ner i potatisen till en fluffig och len puré.
Servera gärna med lite extra stekt svamp, lingon samt hackad persilja.
Smaklig måltid!