Höstgryta på älghögrev och svamp

Finns det något härligare än en mustig gryta på höstkanten? Ett långkok som får stå och puttra och sprida härliga dofter hela dagen. Serveras med mandelpotatispuré med brynt smör.
Recept framtaget av Matlagerskan
Recept-zenato-ripassa-höstgryta

Ingredienser

  • 800 g

    högrev av älg skuret i grytbitar

  • 2 msk

    vetemjöl

  • 200 g

    schalottenlök

  • 2–3 msk

    smör

  • 5

    vitlöksklyftor

  • 3

    morötter

  • 250 g

    svamp

  • 4 dl

    rött vin

  • 5 dl

    kalvbuljong

  • 3

    lagerblad

  • 1 knippe

    timjan

  • 1 knippe

    salvia

  • 1 knippe

    rosmarin

  • 5

    kryddpepparkorn

  • 1 dl

    grädde

  • salt och peppar

  • 1 dl

    frysta lingon

  • Potatispuré
  • 1 kg

    mandelpotatis

  • 75 g

    smör – brynt o något avsvalnat

  • 1,5 dl

    grädde

  • salt och vitpeppar

  • Till servering:
  • lingon

  • hackad persilja

  • stekt svamp

  • ev. lite extra brynt smör

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här:

Vänd runt köttet med mjölet – stek sedan i smör till fin yta. Fräs med lök, tillsätt vitlök, slantad morot, svamp – fräs på någon minut innan vin och buljong samt kryddor tillsätts. Låt puttra under lock tills köttet lätt faller isär. Tillsätt grädde och lingon och låt koka ihop ett par minuter på låg värme. Smaka av grytan med salt och peppar.

Skala potatisen och skär ev. i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är helt mjuk, häll av och låt ånga av någon minut. Koka upp grädden, tillsätt smöret (brynt) och vispa ner i potatisen till en fluffig och len puré.

Servera gärna med lite extra stekt svamp, lingon samt hackad persilja.

Smaklig måltid!