Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och lägg blomkålen i en ugnsfast form. Blanda det mjuka smöret med vitlök, citron och salt. Täck blomkålen med smör och baka den i ugnen i 10 minuter innan värmen sänks till 150 grader – fortsätt tillagningen i ugnen ca 30 min tills blomkålen har fin färg och är helt genombakad – ös gärna med det smälta smöret några gånger under tillagningen.
Fräs den hackade löken och timjan i smör tills den är mjuk, tillsätt vinet och låt koka någon minut. Tillsätt buljong och grädde. Låt koka ihop på låg värme tills den reducerat ner till ca 5 dl – sila bort löken, smaka av med salt och citron och vispa ner ett par matskedar smör innan servering.
Skär bort den tjocka mittnerven på kålen, strimla den fint och massera med vinäger, olja samt salt och peppar. Skala och strimla morot och rödbeta fint – blanda med grönkålen.
Servera blomkålen med vitvinssås och strö sedan över strimlade färska örter och grovt hackade pistagenötter.