Hasselbacksrotsaker serveras med fyllt kalkonbröst och skysås

Recept skapat av Matlagerskan

recept-hasselbacksrotsaker-kalkonbröst-gastronomi-provinum

Ingredienser

  • 2 st

    kalkonbröstfiléer

  • 4 små

    schalottenlökar

  • 1 dl

    hackade pistagenötter (pumpafrön för nötfritt)

  • 2-3 msk

    tapenade

  • smör

  • salt och peppar

  • steksnöre

  • Hasselbacksrotsaker
  • 8 små

    rödbetor

  • 8 små

    gulbetor

  • 150 g

    smör

  • 1,5 dl

    ströbröd

  • salt och peppar

  • Skysås
  • skyn från kalkonen

  • 2 dl

    rött vin

  • 1-2 dl

    kalvbuljong

  • 75 g

    smör

  • salt och peppar

ca 50 min

Gör så här

Recept för 4 personer 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta och borsta rent betorna ordentligt, skär bort ändarna och klyv dem. Skär skåror i betorna och lägg dem i en ugnsfast form. Lägg på (en klick) smör på betorna och toppa med lite ströbröd samt rikligt med salt och nymalen svartpeppar. Rosta i ugnen tills de är helt mjuka – ca 30 min.

Lägg ett långt snitt utmed sidan på kalkonfiléerna så de kan” vikas” ut. Fräs på den skivade schalottenlöken med salt och peppar, tillsätt grovt hackade pistagenötter. Ta av från värmen och rör ner tapenaden.

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ut fyllningen på kalkonbrösten och rulla ihop till en tight rulle som försluta med steksnöre.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn på kalkonen runt om. Låt gå färdigt i ugnen till en innertemp på 70 grader.

Ta ut och låt rullarna vila.

Häll över skyn från kalkonen i en kastrull, tillsätt vin och kalvbuljong och koka upp. Låt putta ihop några minuter innan smör vispas ner. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp kalkonen och servera med betor, sås och gärna lite sallad.

 

Smaklig måltid!