Receptet skapat av Aveqia

Halstrad Gös med bakad fänkål, dashi, grillad gurka och ostron

En elegant rätt där mild gös möter söt fänkål, djup dashi, rökig gurka och ett friskt ostron. En smakbalanserad kombination med både finess och umami.

Recept Provinum - Gastronomiklubben

Ingredienser

  • Dashi
  • 1 l

    Vatten

  • 2 msk

    Bonitoflakes

  • 10×3 cm    

    Kombualg

  • 20 g

    Ärtskott

  • Fänkål (resterna)

  • Fiskskrov från Gös

  • Ostronkräm
  • 2 st

    Ostron

  • 1 st

    Äggvita

  • 2 dl

    Rapsolja

  • ½ 

    Citron

  • Salt

  • Kvittenbakad fänkål
  • 2 st

    Fänkål

  • 1 msk

    Socker

  • 1 tsk

    Salt

  • 2 dl

    Vatten

  • 1

    Citron

  • 1 msk

    Kvittenjuice

  • Grillad ämnesgurka
  • 2 st

    Ämnesgurka

  • 1 msk

    Soja

  • 1 stk

    Seasmolja

  • 1 msk

     Risvinäger

  • ½

    Citron

  • Övrigt
  • 1,1 kg

    Gös

  • 200 g

    Spritärtor

  • ¼ ask

    Fänkålsdill

  • ¼ ask 

    Ärtskott

  • 100 g

    Smör

Gör så här

8 portioner som förrätt eller ca 4 portioner som varmrätt

Dashi
Rosta fiskskrovet på plåt med galler i ugnen på 275°C tills gyllene (ungefär 15 min) Mät upp vatten i en kastrull och lägg i fiskskrovet och alla övriga ingredienser förutom ärtskotten. Låt sjuda på svag värme i minst 30 min. Sila av, smaka av med salt och ställ åt sidan. Lägg ärtskotten och renset från spritärtorna i en glaskanna och häll i Dashin precis innan servering

Ostronkräm
Öppna ostronen enligt instruktion och mixa äggvitan och ostronen. Droppa sedan försiktigt ner oljan i blandningen medan du mixar tills det blir en slät kräm, smaka upp med salt och citronjuicen. Lägg i spritspåse och ställ kallt.

Kvittenbakad fänkål
Koka upp vatten, socker, och salt. Låt svalna, slå i kvittenjuicen och citron. Dela fänkålen i mitten och vakuumförpacka  tillsammans med vätskan. Baka på 100°C ånga i ca 30 min. Innan servering; sockra snittytan på fänkålen och stek hårt tills ytan är sotad. Dela sedan upp fänkålen i mindre bitar vid servering och ringla på olivolja.

Grillad ämnesgurka
Grilla gurkan hårt. Skiva upp den i ½ cm skivor. Blanda de flytande ingredienserna till en dressing och dressa gurkan med innan servering.

Övrigt: 
Skär upp gösen enligt instruktion, spara renset till dashin. Salta fisken och ställ kallt. Vid servering stek hårt på skinnsidan med olja, vänd och lägg på plåt. Baka klart i ugn innan servering. Bryn smöret i kastrull, låt svalna. Rök det brynta smöret med rökpistol. Plocka ärtorna och koka i saltat vatten. Plocka fänkålsdillen och ärtskotten och lägg i kallt vatten.