Grön tapas

Underbara vegetariska smårätter att servera som tapas. Passar perfekt som mingelmat eller förrätter att dela, antingen sharing style på bordet eller i en buffé. Matlagerskan har skapat dessa godbitar som passar perfekt till Casa Relvas Touriga Nacional.

Ingredienser

  • Minitartlette med chèvre och rödlök
  • 1 rulle

    smördeg

  • 2 dl

    ricotta

  • 100 gram

    chèvre

  • 1 stor

    rödlök

  • 1 msk

    smör

  • 1 tsk

    honung

  • salt, peppar, timjan, honung

  • Ärthummus
  • 2 dl

    gröna ärter (frysta som fått tina)

  • 2 dl

    kikärter med lite av spadet

  • 1/2

    citron

  • 1/2 dl

    olivolja

  • 1/2

    vitlöksklyfta

  • 1/2

    mild chili

  • salt, chiliflakes

  • rotfruktschips

  • Padrones
  • 1-2 paket

    padrones

  • 2 msk

    olivolja

  • salt, chiliflakes

  • Marinerade oliver
  • 3 dl

    blandade svarta och gröna oliver med kärna

  • 1 st

    vitlöksklyfta- river

  • 1 st

    mild chilifrukt- finhackad

  • 1/2

    citron

  • 1 msk

    hackad färsk rosmarin

  • 1 msk

    hackad färsk oregano

  • 1/2 dl

    olivolja

Gör så här

Gör så här:

Sätt ugnen på 210 grader.

Stansa ut cirklar ur smördegen, lägg på en plåt och tryck till med en något mindre stans på varje cirkel utan att trycka igenom helt. All fyllning ska ligga i den inre cirkeln. Lägg en tesked ricotta i mitten. Skär ca 2 cm tjocka skivor av chèvre och lägg ovanpå ricottan. Skiva och fräs löken i smör, tillsätt honung och låten löken bli genomskinlig och lätt brynt.

Lägg löken ovanpå chèvren. Grädda i ugnen till kanten fluffat upp sig och är helt gyllne (ca 15 minuter). Toppa varje tartelett med lite honung och en kvist timjan.

Mixa ärtor, kikärtor, citron, vitlök, olivolja till en slät hummus. Smaka upp med salt och chili. Lägg upp på en vacker tallrik, toppa med olja och chili och lägg rotfruktschips runt hummusen.

Hetta upp en torr stekpanna ordentligt – lägg i padrones och skaka runt tills de fått blåsor och yta runt om. Lägg upp på fat, toppa med lite god olivolja och chili – gott med skivad snacklemon till om man hittar det i affären!

Blanda oliverna med riven vitlök, chili, citronzest o juice, örter och olivolja, gör gärna detta ett par timmar innan servering om möjligt då oliverna hinner ta upp mer smak.