Grillad sockerkaka med vaniljmascarpone, jordgubbar och basilikasocker
Sommarbär och sockerkaka är förföriskt gott och hör hemma på alla kalas i sommar. Perfekt i miniformat till studentmottagningen eller buffén.
Sommarbär och sockerkaka är förföriskt gott och hör hemma på alla kalas i sommar. Perfekt i miniformat till studentmottagningen eller buffén.
Ett livfullt vin med toner av päron, vit persika och fläder i en stil med frisk syra som tillsammans med sina bubblor avslutar många desserter med frukt och bär i fokus på ett friskt och lättsamt sätt.
Till Systembolaget3
ägg
3 dl
socker
3,5 dl
vetemjöl
1 tsk stött
kardemumma
1 krm
vaniljpulver
2 krm
nymalen svartpeppar
2 tsk
bakpulver
1,5 dl
mjölk
50 g
smält avsvalnat smör
300 g
mascarpone
1 dl
vispgrädde
1 msk
honung
2 krm
vaniljpulver
1 kruka
basilika
1 dl
socker
1 l
jordgubbar
mynta
ätbara blommor som tusenskönor
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör och blanda till en jämn smet. Fodra en limpform med bakplåtspapper och häll smeten i – grädda i ca 45 min till kakan stannat helt. Låt svalna.
Vispa mascarponen med grädde, honung och vanilj till en fluffig, krämig konsistens – lägg i en spritspåse.
Mixa eller mortla sockret med färsk basilika.
Grilla skivor (stansa ut med form om du vill ha runda) av sockerkakan på grill eller i grillpanna – den ska få ordentligt med färg och karaktär. Toppa sockerkakan med mascarpone och jordgubbar – avsluta med lite grönt basilikasocker och färsk mynta.
Tips!
Sockerkakan kan bakas flera dagar i förväg (eller ännu längre innan om den fryses). Mascarponen kan vispas och läggas redo i spritspåse upp till 2 dagar innan servering. Sockret kan göras en vecka innan men det kommer då att torka och bli hårt men kan då mixas – håller i månader men förvaras mörkt.