Receptet skapat av Matlagerskan

Grillad sockerkaka med vaniljmascarpone, jordgubbar och basilikasocker

Sommarbär och sockerkaka är förföriskt gott och hör hemma på alla kalas i sommar. Perfekt i miniformat till studentmottagningen eller buffén.

buffe-dessert-student

Ingredienser

  • Sockerkaka
  • 3

    ägg

  • 3 dl

    socker

  • 3,5 dl

    vetemjöl

  • 1 tsk stött

    kardemumma

  • 1 krm

    vaniljpulver

  • 2 krm

    nymalen svartpeppar

  • 2 tsk

    bakpulver

  • 1,5 dl

    mjölk

  • 50 g

    smält avsvalnat smör

  • 300 g

    mascarpone

  • 1 dl

    vispgrädde

  • 1 msk

    honung

  • 2 krm

    vaniljpulver

  • 1 kruka

    basilika

  • 1 dl

    socker

  • 1 l

    jordgubbar

  • mynta

  • ätbara blommor som tusenskönor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör och blanda till en jämn smet. Fodra en limpform med bakplåtspapper och häll smeten i – grädda i ca 45 min till kakan stannat helt. Låt svalna.

Vispa mascarponen med grädde, honung och vanilj till en fluffig, krämig konsistens – lägg i en spritspåse.

Mixa eller mortla sockret med färsk basilika.

Grilla skivor (stansa ut med form om du vill ha runda) av sockerkakan på grill eller i grillpanna – den ska få ordentligt med färg och karaktär. Toppa sockerkakan med mascarpone och jordgubbar – avsluta med lite grönt basilikasocker och färsk mynta.

 

Tips!

Sockerkakan kan bakas flera dagar i förväg (eller ännu längre innan om den fryses). Mascarponen kan vispas och läggas redo i spritspåse upp till 2 dagar innan servering. Sockret kan göras en vecka innan men det kommer då att torka och bli hårt men kan då mixas – håller i månader men förvaras mörkt.