Grillad hjortfilé med pepparsås och friterade pepparstrån
Här kommer ett smakrikt recept på grillad hjortfilé med en gräddig pepparsås, perfekt när hösten kommer och när vilt smakar som bäst.
Här kommer ett smakrikt recept på grillad hjortfilé med en gräddig pepparsås, perfekt när hösten kommer och när vilt smakar som bäst.
Ett medelfylligt och mörkfruktigt vin med mycket smak som passar perfekt när höstens mörker kryper in och viltsäsongen drar igång!
Till Systembolaget600 g
hjortfilé
salt och peppar
smör
4
stora potatisar
6 dl
neutral olja
salt
2
små schalottenlökar
1 tsk
grönpeppar
1 tsk
rosépeppar
1 tsk
vitpeppar
1 msk
smör
0,5 dl
konjak
1,5 dl
rött vin
2 msk
kalvfond
3 dl
grädde
salt
ev. majsstärkelse till redning
Rosta all peppar i en torr panna under några minuter – låt svalna något och stöt sedan grovt i mortel innan det läggs tillbaka i pannan med smör och finhackad lök – fräs på låg värme tills löken är genomskinlig. Tillsätt konjak och koka upp innan vin, fond och grädde tillsätts och får sjuda på låg värme ca 15 min – rör om dåd och då.
Skär potatisen i långa tunna strimlor – eller använd en grönsakssvarv. Lägg potatisen i iskallt vatten i en kvart innan den läggs på hushållspapper för att torka. Värm oljan till 160 grader och fritera ett ”nystan” i taget tills det är gyllenbrunt – ta upp, låt rinna av på papper och salta.
Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runt om och stek sedan i smör till fin färg runt om – stek upp till 56 grader i innertemperatur i ugnen. Ta ut köttet och låt vila under folie 10 min innan det skärs upp och serveras med potatis och sås.