Receptet skapat av Matlagerskan

Grillad hjortfilé med pepparsås och friterade pepparstrån

Här kommer ett smakrikt recept på grillad hjortfilé med en gräddig pepparsås, perfekt när hösten kommer och när vilt smakar som bäst.

Casa-relvas-rodvin-systembolaget-hjort-vilt

Ingredienser

  • 600 g

    hjortfilé

  • salt och peppar

  • smör

  • 4

    stora potatisar

  • 6 dl

    neutral olja

  • salt

  • Sås
  • 2

    små schalottenlökar

  • 1 tsk

    grönpeppar

  • 1 tsk

    rosépeppar

  • 1 tsk

    vitpeppar

  • 1 msk

    smör

  • 0,5 dl

    konjak

  • 1,5 dl

    rött vin

  • 2 msk

    kalvfond

  • 3 dl

    grädde

  • salt

  • ev. majsstärkelse till redning

Gör så här

Rosta all peppar i en torr panna under några minuter – låt svalna något och stöt sedan grovt i mortel innan det läggs tillbaka i pannan med smör och finhackad lök – fräs på låg värme tills löken är genomskinlig. Tillsätt konjak och koka upp innan vin, fond och grädde tillsätts och får sjuda på låg värme ca 15 min – rör om dåd och då.

 

Skär potatisen i långa tunna strimlor – eller använd en grönsakssvarv. Lägg potatisen i iskallt vatten i en kvart innan den läggs på hushållspapper för att torka. Värm oljan till 160 grader och fritera ett ”nystan” i taget tills det är gyllenbrunt – ta upp, låt rinna av på papper och salta.

 

Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runt om och stek sedan i smör till fin färg runt om – stek upp till 56 grader i innertemperatur i ugnen. Ta ut köttet och låt vila under folie 10 min innan det skärs upp och serveras med potatis och sås.