Frasig polenta toppad med Pernil

Servera denna frasiga polenta toppad med Pernil (Chilensk långbakad fläskbog) samt puré på grillad majs med vinet Rustico Cinsault från Bouchon. De kryddiga inslagen i vinet möter smakerna i fläskbogen på ett utmärkt sätt.

Recept framtaget av Matlagerskan

Recept-bouchon-rustioco-polenta-provinum

Ingredienser

  • Pernil:
  • 2 kg

    fläskbog/lägg – rimmad med ben

  • 0,5

    citron – zest och juice

  • 1,5 msk

    riven vitlök

  • 1,5 tsk

    sambal oelek

  • 2 tsk

    oregano

  • 1 tsk

    spiskummin

  • 2 tsk

    paprikapulver rökt

  • 2 tsk

    torkade korianderfrön (mortlade)

  • 1

    stor gul lök - riven

  • 0,5 dl

    olivolja

  • 0,5 dl

    rödvinsvinäger

  • 1 tsk

    salt

  • Puré:
  • 2 dl

    majskorn

  • 1 msk

    olja

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 2 msk

    cremefraiche

  • salt

  • Polenta:
  • 4 dl

    vatten

  • 1,5 msk

    grönsaksfond

  • 1,2 dl

    polenta

  • 25 g

    smör

  • 1 dl

    riven lagrad ost

  • olivolja, milda chiliflakes och salt

  • Till servering:
  • sky

  • koriander

50 min + tid i ugn

Gör så här

Recept för 4 personer – Tidsåtgång: ca 50 min +4 timmar i ugn

Gör så här:

  • Blanda citron, vitlök, sambal oelek, kryddor, lök, olja och vinäger.
  • Skär bort skinnet på köttet men låt fettet vara kvar – skär ett ca 2 cm djupt rutmönster i fettsidan på fläskbogen och massera in marinaden.
  • Plasta och låt marinera i kyl över natten.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg köttet i en stekgryta med fettsidan uppåt. Tillsätt 2 dl vatten i botten av grytan. Sätt på lock eller folie och ugnsstek i ca 3 timmar.
  • Ta av locket tillsätt 2 dl vatten igen, höj ugnstemperaturen till 200 grader och rosta ytterligare 1 timme till krispig yta.
  • Sätt ugnen på maxgrill. Blanda majs, vitlök, olja och salt på en plåt. Rosta tills majsen fått ordentligt med färg. Låt svalan och mixa sedan helt slät, vänd ner creme fraiche och smaka av med salt.
  • Koka upp vatten och grönsaksfond, vispa ner polentan och låt sjuda på låg värme under omrörning i ca 3 minuter. Rör ner smör och parmesan och smaka av med salt och chili.
  • Bred ut polentan på en plåt med bakplåtspapper, ställ svalt tills den stelnat. Stansa ut runda plattor 15 cm i diameter.
  • Sätt ugnen på 225 grader, pensla polentan med rikligt med olivolja, salt och baka i ugnen tills de är krispiga.
  • Lägg upp med polentan i botten, dra isär kött och lägg på – toppa med majspuré sky och lite koriander.

Smaklig måltid!