Receptet skapat av Matlagerskan

Färskpotatis och primörer med havskräftor och miso- och citronsmetana

Här hittar du ett enkelt recept med våren och sommarens smaker, som passar både vardagen och festen.

champagne-havskräftor-färskpotatis-charles-heidsieck

Ingredienser

  • 16–20

    kokta havskräftor

  • 1 kg

    färskpotatis (eller delikatesspotatis)

  • 1 knippe

    späda morötter

  • 1 knippe

    sparris

  • 1 knippe

    rädisor

  • 1 knippe

    smålök

  • 100 g

    sockerärtor

  • 50 g

    smör

  • salt

  • dill

  • Smetana
  • 2,5 dl

    smetana

  • 0,5 citron

    zest och juice

  • 1,5 msk

    misopaste

  • Till servering
  • gröna skott

  • ätbara blommor

  • skivad citron

Gör så här

Blanda smetanan med citron och miso – smaka av och låt stå svalt.

Koka potatisen i saltat vatten, häll av, sätt på locket och låt stå medan övriga grönsaker tillagas.

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg först i morötterna, vänta några minuter och lägg sedan i sparrisen och löken. Vänta ytterligare några minuter innan ärtorna och rädisorna läggs i det kokande vattnet – vänta en minut och häll sedan av och spola snabbt med kallt vatten så färgerna bibehålls på grönsakerna.

Bryn smöret och tillsätt lite salt – slunga potatisen och de övriga grönsakerna i smöret.

Lägg upp grönsakerna som en krans på ett stort fat, lägg havskräftorna i mitten och dekorera med gröna skött, ätbara blommor och tunna citronskivor. Servera med smetanan.