Färskpotatis och primörer med havskräftor och miso- och citronsmetan

Recept skapat av Matlagerskan

Här hittar du ett enkelt recept med våren och sommarens smaker, som passar både vardagen och festen.

Vilket vin passar till havskräftor mat?

Champagne Charles Heidsieck Brut passar utmärkt till havskräftor och andra skaldjur. Champagnens friska syra balanserar havskräftornas naturliga sötma och milda sälta, vilket skapar en harmonisk smakupplevelse.

Du hittar vinet här på Systembolaget

champagne-havskräftor-färskpotatis-charles-heidsieck

Ingredienser

  • 16–20

    kokta havskräftor

  • 1 kg

    färskpotatis (eller delikatesspotatis)

  • 1 knippe

    späda morötter

  • 1 knippe

    sparris

  • 1 knippe

    rädisor

  • 1 knippe

    smålök

  • 100 g

    sockerärtor

  • 50 g

    smör

  • salt

  • dill

  • Smetana
  • 2,5 dl

    smetana

  • 0,5 citron

    zest och juice

  • 1,5 msk

    misopaste

  • Till servering
  • gröna skott

  • ätbara blommor

  • skivad citron

Gör så här

Blanda smetanan med citron och miso – smaka av och låt stå svalt.

Koka potatisen i saltat vatten, häll av, sätt på locket och låt stå medan övriga grönsaker tillagas.

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg först i morötterna, vänta några minuter och lägg sedan i sparrisen och löken. Vänta ytterligare några minuter innan ärtorna och rädisorna läggs i det kokande vattnet – vänta en minut och häll sedan av och spola snabbt med kallt vatten så färgerna bibehålls på grönsakerna.

Bryn smöret och tillsätt lite salt – slunga potatisen och de övriga grönsakerna i smöret.

Lägg upp grönsakerna som en krans på ett stort fat, lägg havskräftorna i mitten och dekorera med gröna skött, ätbara blommor och tunna citronskivor. Servera med smetanan.