Receptet skapat av Matlagerskan

Crostini med vispad ricotta, mortadella och marinerade oliver

Här är ett recept på en rätt som passar perfekt på en sommarbuffé eller till studentmottagningen.

buffe-crostini-student

Ingredienser

  • 1

    surdegsbaguette

  • 25 g

    smält smör

  • 3 msk

    olivolja

  • 1

    vitlöksklyfta – riven

  • 300 g

    ricotta

  • 1 dl

    vispgrädde

  • 1 tsk

    honung

  • 1 tsk

    citronzest

  • 0,5 tsk

    salt

  • 1 burk (300g)

    gröna oliver utan kärna - skivade

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 msk

    balsamvinäger

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 1 tsk

    oregano

  • 1

    citron – zest och juice

  • 1 tsk

    milda chiliflakes

  • 6 skivor

    mortadella

  • färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär skivor på snedden av baguetten. Blanda smör, olivolja, vitlök och salt – pensla blandningen på brödet och rosta sedan i ugnen tills det är helt krispigt – ta ut och låt svalna.

Vispa ricottan kraftigt – gärna med elvisp innan grädden tillsätts – vispa upp till en fin och krämig konsistens – lägg i spritspåse.

Blanda olivolja, balsamvinäger, vitlök, oregano, citron och chili – lägg de skivade oliverna i marinaden.

Lägg mortadella på brödskivorna – spritsa på ricottan och toppa med marinerade oliver och lite färsk oregano.

 

Tips!

De marinerade oliverna och ricottan kan förberedas upp till 3 dagar innan serveringen – förvara svalt.

Brödet kan rostas flera timmar i förväg – låt ligga i rumstemperatur så det håller sig krispigt.