Crostini med vispad ricotta, mortadella och marinerade oliver
Här är ett recept på en rätt som passar perfekt på en sommarbuffé eller till studentmottagningen.
Här är ett recept på en rätt som passar perfekt på en sommarbuffé eller till studentmottagningen.
Vinet bjuder på en härlig mörk frukt, med inslag av fat och örter som drar åt viol, tannin-strukturen är snyggt polerad och har en balanserande syra. Eftersmaken präglas av mörka körsbär, viol och kryddiga fattoner.
Till Systembolaget1
surdegsbaguette
25 g
smält smör
3 msk
olivolja
1
vitlöksklyfta – riven
300 g
ricotta
1 dl
vispgrädde
1 tsk
honung
1 tsk
citronzest
0,5 tsk
salt
1 burk (300g)
gröna oliver utan kärna - skivade
2 msk
olivolja
1 msk
balsamvinäger
1
vitlöksklyfta
1 tsk
oregano
1
citron – zest och juice
1 tsk
milda chiliflakes
6 skivor
mortadella
färsk oregano
Sätt ugnen på 200 grader. Skär skivor på snedden av baguetten. Blanda smör, olivolja, vitlök och salt – pensla blandningen på brödet och rosta sedan i ugnen tills det är helt krispigt – ta ut och låt svalna.
Vispa ricottan kraftigt – gärna med elvisp innan grädden tillsätts – vispa upp till en fin och krämig konsistens – lägg i spritspåse.
Blanda olivolja, balsamvinäger, vitlök, oregano, citron och chili – lägg de skivade oliverna i marinaden.
Lägg mortadella på brödskivorna – spritsa på ricottan och toppa med marinerade oliver och lite färsk oregano.
Tips!
De marinerade oliverna och ricottan kan förberedas upp till 3 dagar innan serveringen – förvara svalt.
Brödet kan rostas flera timmar i förväg – låt ligga i rumstemperatur så det håller sig krispigt.