Receptet skapat av Matlagerskan

Chokladtårta med chokladmousse

En mörk och krämig chokladtårta med chokladmousse, perfekt för påskfirandet och att avnjuta med ett glas portvin.

Recept-påsktårta-chokladmousse-churchills-portvin-provinum

Ingredienser

  • 250 g

    mörk choklad

  • 220 g

    smör

  • 1 dl

    farinsocker

  • 1 dl

    socker

  • 1 krm

    vaniljpulver

  • 1,5 dl

    kakao

  • 0,5 tsk

    salt

  • 3

    ägg

  • Chokladmousse:
  • 140 g

    choklad

  • 2

    äggulor

  • 4 dl

    vispgrädde

  • Dekor:
  • bär

  • godis

  • dubbelnougat – hyvlas tunt

  • mynta

Gör så här

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.

Hacka chokladen och smält ihop med smöret på låg värme.

Blanda socker, vanilj, kakao och salt i en stor skål. Rör ner äggen till en jämn smet, tillsätt sedan den smälta chokladen/smöret.

Klä en form med bakplåtspapper (ca 20 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

Hacka chokladen till moussen och smält på låg värme – ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar. Rör ner äggulan i den smälta chokladen och tillsätt blandningen till grädden – vispa snabbt ihop – bara så allt blandas. Lägg över i en spritspåse och lägg svalt till moussen stelnat något – spritsa ut på den helt avsvalnade kakan och ställ svalt till servering. Dekorera innan servering.