Chokladtårta med chokladmousse
En mörk och krämig chokladtårta med chokladmousse, perfekt för påskfirandet och att avnjuta med ett glas portvin.
En mörk och krämig chokladtårta med chokladmousse, perfekt för påskfirandet och att avnjuta med ett glas portvin.
En perfekt kombination av smaker och balans mellan sötma och syra. Den rika sötman i vinet lyfter fram och förstärker chokladens naturliga sötma och krämighet och syran i vinet hjälper till att balansera och förhindrar att kombinationen upplevs för söt.
Till Systembolaget250 g
mörk choklad
220 g
smör
1 dl
farinsocker
1 dl
socker
1 krm
vaniljpulver
1,5 dl
kakao
0,5 tsk
salt
3
ägg
140 g
choklad
2
äggulor
4 dl
vispgrädde
bär
godis
dubbelnougat – hyvlas tunt
mynta
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.
Hacka chokladen och smält ihop med smöret på låg värme.
Blanda socker, vanilj, kakao och salt i en stor skål. Rör ner äggen till en jämn smet, tillsätt sedan den smälta chokladen/smöret.
Klä en form med bakplåtspapper (ca 20 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Hacka chokladen till moussen och smält på låg värme – ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar. Rör ner äggulan i den smälta chokladen och tillsätt blandningen till grädden – vispa snabbt ihop – bara så allt blandas. Lägg över i en spritspåse och lägg svalt till moussen stelnat något – spritsa ut på den helt avsvalnade kakan och ställ svalt till servering. Dekorera innan servering.