Receptet skapat av Matlagerskan

Brynt smörkola med svartpeppar och kardemumma

Ibland är det enda rätta att möta ett sött o smakrikt vin med ett sött och smakrikt tilltugg, denna kryddiga smörkola plockar fram knäckiga och fruktiga toner i vinet på ett både elegant och lekfullt sätt.

Brynt smörkola med svartpeppar och kardemumma, doppad i mörk choklad toppad med havssalt

Ingredienser

  • 50 g

    smör

  • 3 dl

    vispgrädde

  • 1 dl

    ljus sirap

  • 0,5 tsk

    grovmald svartpeppar (från kvarn)

  • 1 tsk

    nystött kardemumma

  • 200 g

    mörk choklad (70%)

  • havssalt

Gör så här

  1. Bryn smöret på medelvärme under omrörning.
  2. Ta bort smöret från värmen och rör ner grädde, socker, sirap samt kryddor.
  3. Koka upp blandningen och låt koka tills smeten är 124 grader på medium till låg värme. Rör om regelbundet så det inte fastnar och bränner i botten av kastrullen.
  4. Häll smeten i en form och låt svalan i rumstemperatur.
  5. Skär kolan i lika stora bitar som rullas och doppas i smält choklad, toppa med några flingor salt. Förvara svalt.