Brownie med saltrostad mandel, dulceymousse och rostad vit choklad

Av Werners Gourmetservice

En dessert som får hjärtat i gung, perfekt till alla hjärtans dag. Brownie med kraftfull chokladsmak och härligt crunch av saltrostad mandel, silkeslen mousse med de goda kolatonerna från dulcey, samt rostad vit choklad som bara är magiskt gott! Med några färska hallon till får du en härlig syra som bryter fint mot sötman.

Ingredienser

  • Brownie med saltrostad mandel
  • 100 g

    saltrostad mandel

  • 250 g

    smör

  • 2 dl

    kakao, Valrhona

  • 4

    ägg

  • 4,5 dl

    socker

  • 0,5 tsk

    salt

  • 0,5 tsk

    vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)

  • 3 dl

    vetemjöl

  • 0,5 tsk

    bakpulver

  • Dulceymousse
  • 150 g

    mjölk

  • 12 g

    glykos

  • 12 g

    invertsocker eller flytande honung

  • 150 g

    Dulcey 35%, Valrhona

  • 325 g

    vispgrädde

  • Rostad vit choklad
  • 150 g

    Ivoire 35%, Valrhona

  • Montering
  • Färska hallon

  • Florsocker

  • Citronmeliss

2h

Gör så här

Brownie med saltrostad mandel

  1. Rosta mandel med lite vatten och salt i ugn 150 grader ca 15-20 min, håll koll så de inte bränns.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20×30 cm.
  3. Hacka nötterna. Smält smöret och rör ner kakao.
  4. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Vänd ner kakaoblandningen, salt, vaniljpulver, mandel och mjölet blandat med bakpulver.
  5. Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min.
  6. Låt svalna och skär kakan i valrfri form. Förvara i kyl.

Dulceymousse

  1. Koka upp mjölk med glykos och invertsocker eller honung.
  2. Lägg chokladen i en bunke och häll den varma vätskan över chokladen i tre omgångar. Blanda med slickepott.
  3. Stavmixa smeten 2 minuter när all varm vätska har kommit i.
  4. Häll i vispgrädden kall i smeten och stavmixa två minuter till. Ställ in i kyl och låt stelna
  5. Sedan är det bara att vispa upp för en fluffig konsistens. OBS! Var försiktig med vispandet så att du inte övervispar den, då blir den grynig som en skuren grädde.
  6. Fyll eventuell silkonform och frys in. Vi har använt en hjärtformad form till detta recept.

Rostad vit choklad

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka chokladen fint och lägg ut på plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta i ugnen ca 10 min, håll koll så det inte bränns. Chokladen ska bli gyllene.
  4. Låt chokladen svalna och hacka, smula eller mortla det till ett strössel.

Montering

  1. Ploppa försiktigt ut den frysta moussen och lägg på tallrik.
  2. Dela hallon och dekorera runt moussen.
  3. Skär brownien i kuber och lägg upp intill moussen. Pudra på florsocker.
  4. Lägg på rostad vit choklad och dekorera med mer hallon och citronmeliss.