Boeuf bourguignon
Här är ett recept på en variant på en klassisk Boeuf Bourguignon med kantareller och lök bakad i brynt smör.
Här är ett recept på en variant på en klassisk Boeuf Bourguignon med kantareller och lök bakad i brynt smör.
Vinet bjuder på en unik och välbalanserad upplevelse med kryddig smak med inslag av fat. Toner av mörka bär och örter är framträdande, såsom salvia, svartpeppar och lavendel. Passar perfekt att servera tillsammans med lamm eller till en värmande gryta.
Till Systembolaget1- 1,5 kg
bra högrev
140 g
bacon eller rökt sidfläsk
1
gullök, hackad
1
stor morot, skuren i mindre bitar
6 klyftor
vitlök, hackad
2 msk
mjöl
6 dl
rött vin
4 dl
fond, hälften kalv hälften kantarellfond
9-10
steklökar, skalade och delade
2-3
lagerblad
200 g
champinjoner, skurna i halvor eller fyrdelade
200 g
kantareller, rensade
2 msk
tomatpuré
1 msk
finhackad timjan
2 msk
finhackad persilja + blad till garnering
salt och peppar
50-75 g
smör
1 kg
potatis
Recept för cirka 4 personer
Sätt ugnen på 175°C.
Torka av köttet med hushållspapper. Putsa bort senor och skär det i tärningar, ungefär 2,5 x 2,5 cm stora.
Hetta upp en stekgryta med lite matolja och stek baconet på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Ta sedan upp baconet och lägg det åt sidan.
Lägg köttet i grytan och bryn det i baconfettet tills det fått en fin stekyta runtom. När det är klart, ta upp köttet och lägg det tillsammans med baconet.
Smält en klick smör i grytan och sautera morötterna och löken i cirka 3 minuter. Tillsätt sedan 4 hackade vitlöksklyftor och låt dem mjukna i ytterligare en minut.
Lägg tillbaka köttet och baconet i grytan. Krydda med cirka 1/2 tesked salt och 1/2 tesked peppar. Strö över 2 matskedar mjöl, rör om ordentligt och låt det steka i 4–5 minuter.
Häll i vinet och fonden. Rör ner tomatpuré, persilja, lagerblad och timjan.
Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Låt den tillagas i 2–3 timmar.
När det återstår ungefär 1 timme av koktiden kan du bryna smöret på hög värme i en kastrull under omrörning. Smöret ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft. Om du har en termometer är det klart vid cirka 125°C.
Lägg de delade steklökarna i en ugnsfast form, häll över det brynta smöret och strö över en nypa salt. Baka i ugnen i cirka 40 minuter tills löken är mjuk och söt.
Koka potatisen
Cirka 5–10 minuter innan servering steker du svampen tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor. Om du har lite extra timjan kan du tillsätta det. Använd fettet från den ugnsbakade löken vid stekningen. Blanda sedan ner svampen i grytan.
Pressa potatisen och toppa med den rykande heta Boeuf Bourguignon, de ugnsbakade lökarna och färsk persilja.