Boeuf bourguignon

När hösten och vintern kryper sig nära börjar även säsongen för höstgrytrona. Här är ett recept på en variant på en klassisk Boeuf Bourguignon. Recept av Joakim Brage-Gumpert, @pickywino från Sthlmfood.com

Vilket vin passar till en Boeuf Bourguignon?

Reflets de l’Âme Vacqueyras 2022, ett medelfylligt och kryddigt rött vin.

Du hittar vinet här på Systembolaget

biff-bourgogne-boeuf-provinum

Ingredienser

  • 1- 1,5 kg

    bra högrev

  • 140 g

    bacon eller rökt sidfläsk

  • 1

    gullök, hackad

  • 1

    stor morot, skuren i mindre bitar

  • 6 klyftor

    vitlök, hackad

  • 2 msk

    mjöl

  • 6 dl

    rött vin

  • 4 dl

    fond, hälften kalv hälften kantarellfond

  • 9-10

    steklökar, skalade och delade

  • 2-3

    lagerblad

  • 200 g

    champinjoner, skurna i halvor eller fyrdelade

  • 200 g

    kantareller, rensade

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 msk

    finhackad timjan

  • 2 msk

    finhackad persilja + blad till garnering

  • salt och peppar

  • 50-75 g

    smör

  • 1 kg

    potatis

Gör så här

Recept för cirka 4 personer

Sätt ugnen på 175°C.

Torka av köttet med hushållspapper. Putsa bort senor och skär det i tärningar, ungefär 2,5 x 2,5 cm stora.

Hetta upp en stekgryta med lite matolja och stek baconet på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Ta sedan upp baconet och lägg det åt sidan.

Lägg köttet i grytan och bryn det i baconfettet tills det fått en fin stekyta runtom. När det är klart, ta upp köttet och lägg det tillsammans med baconet.

Smält en klick smör i grytan och sautera morötterna och löken i cirka 3 minuter. Tillsätt sedan 4 hackade vitlöksklyftor och låt dem mjukna i ytterligare en minut.

Lägg tillbaka köttet och baconet i grytan. Krydda med cirka 1/2 tesked salt och 1/2 tesked peppar. Strö över 2 matskedar mjöl, rör om ordentligt och låt det steka i 4–5 minuter.

Häll i vinet och fonden. Rör ner tomatpuré, persilja, lagerblad och timjan.

Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Låt den tillagas i 2–3 timmar.

När det återstår ungefär 1 timme av koktiden kan du bryna smöret på hög värme i en kastrull under omrörning. Smöret ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft. Om du har en termometer är det klart vid cirka 125°C.

Lägg de delade steklökarna i en ugnsfast form, häll över det brynta smöret och strö över en nypa salt. Baka i ugnen i cirka 40 minuter tills löken är mjuk och söt.

Koka potatisen

Cirka 5–10 minuter innan servering steker du svampen tillsammans med 2 finhackade vitlöksklyftor. Om du har lite extra timjan kan du tillsätta det. Använd fettet från den ugnsbakade löken vid stekningen. Blanda sedan ner svampen i grytan.

Pressa potatisen och toppa med den rykande heta Boeuf Bourguignon, de ugnsbakade lökarna och färsk persilja.