Recept skapat av @matlagerskan
Blåbär- och ginglazade spareribs. Serveras med superkrispig, örtig coleslaw och enkelt brytbröd.
Recept skapat av @matlagerskan
Blåbär- och ginglazade spareribs. Serveras med superkrispig, örtig coleslaw och enkelt brytbröd.
2,5 kg
spareribs
1
vitlöksklyftor – rivna
2 msk
ljus soja
Salt och peppar
1 dl
smoky BBQ-sås
1 msk
honung
1 dl
frysta blåbär
3 msk
gin
25 g
jäst
2 dl
ljummet vatten
1 tsk
honung
0,5 dl
olivolja
0,5 tsk
salt
4 dl
vetemjöl
1 dl
riven lagrad ost (+ 1 dl till topping )
1 ägg
uppvispat till utbakning
1 tsk
flingsalt
Spetskål
Rödkål
1
morot
1,5 dl
majonnäs
1 knippe
persilja
1 tsk
citronzest
2 msk
citronjuice
Salt och svartpeppar
Recept för 4 personer
Sätt ugnen på 150 grader. Dra bort den tunna hinnan som ibland sitter kvar på bensidan av ribsen.
Salta och peppra ribsen runt om, lägg i en stekgryta med lock eller i en ugnsform som täcks med folie.
Sätt in ribsen i mitten av ugnen i ca 2 h.
Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resterande vatten, honung, olja och salt. Arbeta ner mjölet och den rivna osten– lite i taget till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk ca 1 timme.
Lägg degen på lätt mjölad bänk och dela upp i 10 bitar. Rulla till bullar och läggs ihop i en form på ca 25 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet och strö över ost. Grädda i ugnens nedre del i ca 20 minuter.
Strimla kålen och moroten fint och lägg i en skål med vatten och is. Mixa majonnäsen med persilja – smaksätt med citron samt salt och peppar. Häll av kålen och slunga bort allt vatten innan den blandas med den gröna majonnäsen.
Höj ugnen till 220 grader grill (alt. grilla på medelvarm kolgrill). Bland ihop glazen och pensla på runt om. Låt ribsen få fin yta innan de skärs isär och serveras med bröd och sallad!
Tidsåtgång – ca 50 min + tid för kokning av ribs samt jäsning o bakning av bröd.