Ankbröst med jordärtskocka och brioche/hasselnöts crunch

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

 

 

 

Recept-Ankbröst-jordärtskocka-brioche-hasselnöts-crunch

Ingredienser

  • 2

    stora ankbröst

  • salt och svartpeppar

  • 600g

    jordärtskockor (väl tvättade)

  • 1

    liten gul lök - skalad

  • 2 msk

    olivolja

  • Salt

  • Sås
  • 1 dl

    vitt vin

  • 2 dl

    matlagningsgrädde

  • 1 näve

    katsubushi – rökt bonitoflakes (kan uteslutas)

  • Salt och peppar

  • Crunch
  • 2 skivor

    brioche

  • 1 dl

    skalade hasselnötter

  • 25 g

    smör

  • Persiljeolja
  • 1 knippe

    persilja

  • 1,5 dl

    olivolja

  • 1 msk

    citronjuice

  • 1 nypa

    salt

Gör så här

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Klyv jordärtskockorna och löken – dressa med olivolja, salta. Rosta i ugnen till fin färg.

Ta ca 8 st jordärtskockshalvor (ta bort skal) samt löken och mixa med stavmixer – fräs på i lite smör i en kastrull o slå på vinet och låt koka någon minut innan matlagningsgrädden tillsätts. Låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar.

Värm oljan till 60 grader – mixa med persilja, citron och salt. Sila av ner i en tätslutande flaska (står sig flera veckor i kyl).

Skär skåror i fettet på ankbrösten så ett rutmönster bildas. Salta och peppra ordentligt runt om och lägg ankbrösten i en kall stekpanna som sedan sätts på medelhög värme så fettet smälter och en fin krispig yta bildas. Stek upp till en innertemp på 56–58 grader – Låt vila.

Pulsmixa brioche o nötter till ett smul – bryn på smöret i en stekpanna och fräs på smulet tills det är gyllne.

Skiva ankan i tunna skivor tvärs över fibrerna i köttet. Lägg upp allt tillsammans, dekorera med persilja och blommor och njut!

 

Till servering:

  • Persilja
  • Ätbara blommor