Recept av Matlagerskan
Recept av Matlagerskan
2
stora ankbröst
salt och svartpeppar
600g
jordärtskockor (väl tvättade)
1
liten gul lök - skalad
2 msk
olivolja
salt
1 dl
vitt vin
2 dl
matlagningsgrädde
1 näve
katsubushi – rökt bonitoflakes (kan uteslutas)
salt och peppar
2 skivor
brioche
1 dl
skalade hasselnötter
25 g
smör
1 knippe
persilja
1,5 dl
olivolja
1 msk
citronjuice
1 nypa
salt
Till servering:
persilja
ätbara blommor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klyv jordärtskockorna och löken – dressa med olivolja, salta. Rosta i ugnen till fin färg.
Ta ca 8 st jordärtskockshalvor (ta bort skal) samt löken och mixa med stavmixer – fräs på i lite smör i en kastrull o slå på vinet och låt koka någon minut innan matlagningsgrädden tillsätts. Låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar.
Värm oljan till 60 grader – mixa med persilja, citron och salt. Sila av ner i en tätslutande flaska (står sig flera veckor i kyl).
Skär skåror i fettet på ankbrösten så ett rutmönster bildas. Salta och peppra ordentligt runt om och lägg ankbrösten i en kall stekpanna som sedan sätts på medelhög värme så fettet smälter och en fin krispig yta bildas. Stek upp till en innertemp på 56–58 grader – Låt vila.
Pulsmixa brioche o nötter till ett smul – bryn på smöret i en stekpanna och fräs på smulet tills det är gyllne.
Skiva ankan i tunna skivor tvärs över fibrerna i köttet. Lägg upp allt tillsammans, dekorera med persilja och blommor och njut!